ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΚΑΣ - "ΝΥΚΤΟΥΡΓΙΑ εμβαπτίσεως εις τα Ποτάμια του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ"



Γιώργος Ρούσκας -
 “Νυκτουργία εμβαπτίσεως
εις τα Ποτάμια του Γιώργου Γεωργούση”


Η κρυμμένη μαγεία της ποίησης φανερώνεται περίτρανα διαμέσου του αποτελέσματος, που προκύπτει ύστερα από την επαφή της με τα μάτια της ψυχής του αναγνώστη. Στην περίπτωση του Γιώργου Ρούσκα, μια ποιητική συλλογή ήταν η αφετηρία για ένα ταξίδι αναγνωσιακό, αλλιώτικο απ’ όσα είχε κάνει έως τότε. Λέξεις, Έννοιες, Μνήμες, Χρόνος, Πρόσωπα και Α-πρόσωπα, μεταμορφώθηκαν σε όχημα λαμπρό, ταξιδεύοντας τον συγγραφέα στον πυρήνα της τέχνης που αγαπά βαθιά.

Η συλλογή του Γιώργου Γεωργούση “Τα ποτάμια”, που εκδόθηκε το 2016 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης το 2016, ήταν αυτή η οποία εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πώς επηρέασε τον συγγραφέα πολυεπίπεδα. Τι συνέβη άραγε κατά την ανάγνωση των ποιημάτων του Γεωργούση, αλλά και ύστερα από την αποκωδικοποίηση τους μέσα του;

Μελετώντας για μήνες “Τα ποτάμια” αλλά και την “Νυκτουργία”, θαρρώ πως συνέλαβα στιγμιαία εκείνο το θυελλώδες συναίσθημα, που τον κυρίευσε. Και το αναφέρω ως θυελλώδες διότι μόνο μέσα από κάτι τόσο ισχυρό μπορείς να ανέλθεις στα υψηλότερα επίπεδα των όσων πράττεις ή θα πράξεις. Έτσι λοιπόν ο συγγραφέας, όντας σε μέθεξη πνευματική, ξεπέρασε τον εαυτό του, γράφοντας όχι μια απλή “προσέγγιση”, όπως επιθυμεί να ονομάζει τις βιβλιοκριτικές του, αλλά ένα ολόκληρο βιβλίο, 76 σελίδων που κυκλοφορεί από τον Μάιο του 2017, από τις εκδόσεις Σοκόλη.

Το πόνημα αυτό συσχετίζεται με τις τέσσερις ενότητες της ποιητικής συλλογής “Τα ποτάμια” με έναν τρόπο καθόλα ολιστικό. Ξεκινά από το πάθος των νοημάτων που επιδρούν σφόδρα στον συγγραφέα και ολοκληρώνονται με το ολόφωτο αίσθημα της αγάπης για την ίδια τη γλώσσα. Στο ποιητικό αυτό συμπόσιο, ο Γεωργούσης συναντά τον Μπόρχες και την Σίτγουελ, τον Σολωμό, τον Χιμένεθ, τον Έλιοτ και τον Κορνάρο, οι οποίοι είναι απλά ένα ελάχιστο ονομαστικό δείγμα μπροστά στις τριάντα συσχετίσεις-παραπομπές που κάνει ο συγγραφέας της Νυκτουργίας.

Η ανάλυση που πραγματοποιείται στις σελίδες του βιβλίου του Γιώργου Ρούσκα διευρύνει τον κύκλο πέρα από την κρίση και τη σύγκριση, και γίνεται ένας οδηγός ποιητικής γνώσης για τους λιγότερο μυημένους. Έτσι, ο Γιώργος Ρούσκας, ανιχνεύει στο κέντρο των Ποταμιών τα δημοτικά τραγούδια, την αρχαία ελληνική γραμματεία, τον εκκλησιαστικό λόγο και τη μοντέρνα ποίηση, καταγράφει την σημασία τους στην ποιητική ροή του Γεωργούση και ζωγραφίζει έναν δικό του μοναδικό καμβά με χρώματα ιστορίας και φιλοσοφίας, ταυτόχρονα με στοιχεία αυτογνωσίας και βελτίωσης.

Ο συγγραφέας θέλοντας να αποδώσει τη δυναμική του ποιητή Γεωργούση αναφέρει: “Η αναζήτηση διαρκής, ο ποιητής ακούραστος “Νυκτουργός” ερευνά για ν’ ανακαλύψει νέα πεδία, κάνοντάς το με την αγάπη που τον διακρίνει για τη γλώσσα.”1. Διαβάζοντας το, αισθάνομαι την πνευματική ταύτιση των δύο και εισχωρώ σε κάθε σημείο στίξης της ποιητικής εμβαπτίσεως!

Το βιβλίο που έχω στα χέρια μου σίγουρα δεν αποτελεί μόνο μια αναφορά σε ποιητικό έργο. Είναι ένα εγχειρίδιο διείσδυσης της ποιητικής τέχνης και ίσως θα αποτελούσε ένα ισχυρό εργαλείο για φοιτητές θεωρητικών κατευθύνσεων και γιατί όχι για εν δυνάμει... βιβλιοκριτικούς.

Προσπάθειες σαν κι αυτή αξίζει να κοινωνούνται και να μοιράζονται!



Καλή Ανάγνωση.

Ματίνα Κ. Καρελιώτη



1 Γιώργος Ρούσκας, Νυκτουργία εμβαπτίσεως εις τα Ποτάμια του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ, εκδόσεις Σοκόλη, 2016, Αθήνα, σελ. 60




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ωδή στα χέρια σου - Pablo Neruda

«Χωρίς πάθος, κανένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα.»

«Το στενό της Διδότου» - Ματίνα Κ. Καρελιώτη